ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

5+1 ερωτοαπαντήσεις για τους συγκατοίκους του σώματός μας!

5+1 ερωτοαπαντήσεις για τους συγκατοίκους του σώματός μας!

Τι είναι το μικροβίωμα;

Tην ανακάλυψη του μικροβιώματος την χρωστάμε στον παιδίατρο Theodor Escherich ο οποίος το 1880 παρατήρησε ότι βακτήρια E.coli διαβίωναν στο εσωτερικού του εντέρου. Από τότε και με γοργά βήματα γιατροί και βιολόγοι ανακάλυψαν ότι στο έντερό υπήρχαν εκατοντάδες είδη βακτηρίων. Σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε αργότερα ότι τελικά ολόκληρο το σώμα μας το μοιραζόμαστε με ατελείωτα είδη βακτηρίων, μυκήτων και ιών! Το σύνολο των μικροοργανισμών οι οποίοι ζουν συμβιωτικά στο σώμα μας ονομάστηκε μικροβίωμα και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πούμε αλλά… μοιραζόμαστε το σώμα μας με άλλους 100 τρις συγκατοίκους…

Ναι αλλά τα μικρόβια δεν μας αρρωσταίνουν;!

Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Ναι, κάποιοι μικροοργανισμοί είναι παθογόνοι, όμως όχι όλοι. Άλλοι είναι εν δυνάμει παθογόνοι και λειτουργούν ως τέτοιοι μόνο αν βρεθούν σε άλλο μέρος του σώματος πέρα από το ενδεδειγμένο. Άλλοι δημιουργούν πρόβλημα μόνο αν αυξηθεί απότομα ο πληθυσμός τους, ενώ κάποιοι μικροοργανισμοί είναι πραγματικά πολύ χρήσιμοι για την υγεία μας. Παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό και την πέψη τροφών όπως για παράδειγμα στην πέψη του μητρικού γάλατος στα μωρά. Τα σάκχαρα του γάλατος αποικοδομούνται για να απορροφηθούν από μικρόβια. Μερικοί ακόμα ρόλοι των καλών μικροβίων είναι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματός μας, η παροχή θρεπτικών στα κύτταρά μας και η παρεμπόδιση παθογόνων μικροοργανισμών να προσβάλουν το σώμα μας.

Οκ, κάπως καλύτερα τώρα, άρα κάποια τα χρειαζόμαστε και που τα βρίσκουμε;

Λοιπόν, αυτό είναι κάπως περίπλοκο. Oι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει, αλλά πιστεύουν ότι πριν γεννηθούμε δεν είχαμε κάποιο μικροβίωμα. Όμως καθώς γεννιόμασταν και περνούσαμε από την μήτρα, εκεί εξοπλιζόμασταν με ένα αρχικό σύνολο βακτηρίων τα οποία άρχιζαν όλη την διαδικασία.
Στην μετέπειτα ζωή μας το μικροβίωμα μας αλλάζει συνεχώς και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον διαβίωσης, ακόμα και από την ψυχολογική μας κατάσταση.

Τα βακτήρια του εντέρου μου είναι δηλαδή τα ίδια με αυτά του δέρματός μου;

Όχι. Διαφορετικά μέρη του σώματος μας έχουν διαφορετικούς ξεχωριστούς πληθυσμούς. Αν και τα βακτήρια του εντέρου είναι τα δημοφιλέστερα, το μικροβίωμα και άλλων περιοχών πχ του κόλπου, είναι εξίσου σημαντικό. Το μικροβίωμα είναι διαφορετικό επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο αυτό μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες τροφές.

Και γιατί όλοι ασχολούνται με το μικροβίωμα του οργανισμού;

Τα τελευταία χρόνια το εντερικό μικροβίωμα συγκεκριμένα έχει συσχετιστεί με πληθώρα ασθενειών και συνδρόμων, από τον διαβήτη και την παχυσαρκία μέχρι τον αυτισμό και το άγχος. Το εντερικό μικροβίωμα ή αλλιώς η πανίδα του εντέρου μας έχει συνδεθεί με το πώς αποκρινόμαστε σε διάφορα φάρμακα, ακόμα και στην χημειοθεραπεία. Τέλος έρευνες που έγιναν στο μικροβίωμα του κόλπου, έδειξαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή απόκριση φαρμάκου κατά του HIV.

Ωραία πείστηκα, άρα τι πρέπει να κάνω για να διατηρήσω το μικροβίωμα μου υγιές ;

Να περιμένεις το άρθρο της επόμενης βδομάδας για να μάθεις…. ;)