ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

H στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο το στόμα!

H στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο το στόμα!

Η υγιεινή του στόματός μας είναι μια υπόθεση όπου από μικρές και μικροί μαθαίνουμε πως να την βγάζουμε εις πέρας. Όμως δύσκολα θα πούμε ότι ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές και τις υποδείξεις των ειδικών. Οι περισσότερες/οι από εμάς, κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα χωρίς όμως να γνωρίζουμε ότι η υγεία του στόματός μας δεν αφορά μόνο το στόμα μας, αλλά ολόκληρο τον οργανισμό μας. Το στόμα μας λοιπόν λειτουργεί σαν ένα παράθυρο στην σωματική μας υγεία και θα πρέπει να το φροντίζουμε κατά ανάλογο τρόπο. Γιατί η κατάστασή του όμως ,μπορεί να επηρεάσει όλο μας το σώμα;

Όπως, σχεδόν, όλες οι περιοχές του οργανισμού μας έτσι και στην στοματική κοιλότητα αναπτύσσονται και διαβιούν πολλά εκατομμύρια βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι παθογόνα για εμάς. Όμως εάν ακολουθήσουμε την διαδρομή της τροφής, θα δούμε ότι καταλήγει στο στομάχι μας και από εκεί πρακτικά σε ολόκληρο το σώμα. Όπως λοιπόν, τα θρεπτικά στοιχεία του φαγητού ταξιδεύουν μέσα στο πεπτικό σύστημα, έτσι και τα βακτήρια με αρχή το στόμα μας, μπορούν να φτάσουν παντού.

Το σάλιο αποτελεί ένα ρυθμιστικό μέσο το οποίο ελέγχει τον πληθυσμό των βακτηρίων και λόγω των ενεργών ενζύμων που περιέχει και άλλων ουσιών εξουδετερώνει τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια. Η ελλιπής φροντίδα του συγκεκριμένου σημείου όμως είναι γνωστό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τις αύξησης τον παθογόνων οργανισμών στο στόμα μας. Εάν τέτοιες περιπτώσεις δεν αντιμετωπιστούν ο αυξημένος πληθυσμός βακτηρίων μπορεί να μεταναστεύει από το αρχικό σημείο, σε ολόκληρο το σώμα.

Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα, χρόνια μολυσματική νόσο των ούλων, με αυξημένο πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής πάθησης ή ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν 19% περισσότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Το 2005 μία έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα, βρήκε στοματικά βακτήρια μέσα σε αρτηριακή πλάκα. Παρ’ όλ’ αυτά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός και ο ρόλος των στοματικών βακτηρίων.

Υπάρχουν βέβαια καρδιακές παθήσεις που η συσχέτισή τους με τα στοματικά βακτήρια είναι πιο αποδεδειγμένη. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ενδοκαρδίτιδα. Σε αυτή την ασθένεια το εξωτερικό της καρδιακής βαλβίδας φλεγμαίνει. Υπαίτιοι αυτής της φλεγμονής είναι παθογόνα βακτήρια, μεταξύ τους και στοματικά, τα οποία έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο μέσο του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπλέον στοματικά βακτήρια μπορούν να καταλήξουν, μέσω της αναπνευστικής οδού, στους πνεύμονες και να προκαλέσουν επιπτώσεις, ειδικά σε ανθρώπους όπου υπάρχει ήδη μια χρόνια πνευματική νόσος ή πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η στοματική υγιεινή και οι στοματικές παθήσεις είναι κανονικές παθήσεις. Πολλές φορές όταν ένας ασθενείς βρίσκεται στο νοσοκομείο, δεν πληροφορεί τον γιατρό που του παίρνει το ιστορικό για αυτές τις παθήσεις πράγμα που είναι λάθος. Αντίστοιχα, ο οδοντίατρός μας πρέπει να γνωρίζει αν τυχόν έχουμε κάποια άλλη πάθηση ή ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Φάρμακα που αφορούν παθήσεις των οστών όπως η οστεοπόρωση ή είδη καρκίνων, επηρεάζουν την ανάπλαση των κοκάλων και αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές σε κάποια οδοντιατρική επέμβαση.

Το στόμα μας, λοιπόν, αποτελεί ένα συνδεδεμένο μέρος του σώματός μας και πρέπει να του φερόμαστε και να το προσέχουμε αντίστοιχα. Κατά προτίμηση επιλέξτε εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα στοματικής υγιεινής για το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Α και κλείστε επιτέλους αυτό το ραντεβού στον οδοντίατρο!