ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Βιταμίνη Α, πρώτη στην αλφαβήτα και όχι μόνο!

Βιταμίνη Α, πρώτη στην αλφαβήτα και όχι μόνο!

Σε παλαιότερα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των βιταμινών, τόσο ειδικά όσο και γενικά. Επειδή μια μικρή υπενθύμιση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ας ξαναθυμηθούμε τι είναι οι βιταμίνες. Οι βιταμίνες είναι μικρά, οργανικά, απαραίτητα μόρια για τον οργανισμό μας, τα οποία δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε μόνοι μας και τα προσλαμβάνουμε από την τροφή. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες , όπως οι υδατάνθρακες, χωρίς βιταμίνες οι ζωή είναι αδύνατη. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές. Η βιταμίνη Α ανήκει στις δεύτερες. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα.

Μπορεί εμείς να μιλάμε για μια βιταμίνη Α αλλά δεν είναι μία. Στην ουσία υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η ενεργή μορφή και η μη ενεργή. Η διαφορά τους; Στην πρώτη περίπτωση ο οργανισμός μπορεί να την χρησιμοποιήσει κατ’ ευθείαν μετά την πρόσληψη, ενώ στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να την μετατρέψει σε ενεργή μορφή. Που βοηθά όμως η βιταμίνη Α; Να το πούμε με μία φράση: Δεν πήρε τυχαία για όνομα το πρώτο γράμμα της αλφαβήτα.

Βιταμίνη Α και όραση.

Μάλλον η πιο γνωστή ευεργετική της δράση είναι στην όραση. Η βιταμίνη είναι απαραίτητη στο βιοχημικό μονοπάτι της ροδοψίνης. Με απλά λόγια δηλαδή χρειάζεται για να μετατρέψει το φως σε ηλεκτρικό σήμα (δηλαδή σε ερέθισμα) που μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Μια από τις πρώτες ενδείξεις που εγείρονται κατά την έλλειψη βιταμίνης Α είναι η εμφάνιση νυκταλωπίας, η αδυναμία του ματιού να προσαρμοστεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η όραση την νύχτα. Άνθρωποι με αυτή την πάθηση μπορούν να δουν κανονικά τις πρωινές ώρες μόνο.

Βιταμίνη Α και αναπαραγωγικό σύστημα.

Εδώ η βιταμίνη μας δεν κάνει καμία έμφυλη διάκριση και είναι εξίσου σημαντική στο αναπαραγωγικό σύστημα και των δύο βιολογικών φύλων. Πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης, οδηγεί σε μείωση παραγωγής σπέρματος στα αρσενικά και μείωση γονιμότητας του ωαρίου στα θηλυκά. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α σε εγκύους, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου.

Βιταμίνη Α και ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλος ένας σημαντικός ρόλος για την βιταμίνη Α. Εδώ είναι απαραίτητη και στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και στις μετέπειτα. Συγκεκριμένα χρειάζεται για την παραγωγή βλέννας και υγρών στους πνεύμονες και στα μάτια για την παγίδευση εξωγενών μικροοργανισμών. Σε δεύτερο επίπεδο χρησιμοποιείται για την παραγωγή και τη λειτουργία των λευκοκυττάρων τα οποία αδρανοποιούν και καθαρίζουν το αίμα από επιβλαβή βακτήρια. Έρευνες έδειξαν ότι σε περιοχές με ιλαρά και ελονοσία η αύξηση της βιταμίνης Α στα παιδιά, μείωσε την πιθανότητα θανάτου από τις ασθένειες.

Πού προσλαμβάνουμε όμως την βιταμίνη Α;

Την ενεργή της μορφή από κρέας ψάρι και αυγά με πρώτο και κύριο το συκώτι. Στην περίπτωση των λαχανικών, μεγάλα ποσοστά έχει η γνωστή γλυκοπατάτα και το κολοκύθι. Πέρα όμως από αυτά, το γνωστό σε όλες και όλους μουρουνέλαιο περιέχει εξίσου μεγάλη ποσότητα σε Α αλλά κα σε D. Εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες με ένα φυσικό συμπλήρωμα.

Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας, όπως είδαμε, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που η υπερβολική απορρόφηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας αγαπάει το αρχαίο ρητό του μέτρου και εμείς δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Εάν θεωρείται ότι το βιταμινικό προφίλ σας δεν είναι το καλύτερο, ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα με σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει.