ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Βιταμίνη Κ, η παρεξηγημένη

Βιταμίνη Κ, η παρεξηγημένη

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την βιταμίνη Κ, ή πιο σωστά για τις βιταμίνες Κ. Αφού είναι κατά κύριο λόγο 2 ειδών, Κ1 & Κ2 (με πολλές υποκατηγορίες). Να κάτι αρκετά βασικό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, πράγμα που δικαιολογεί τον τίτλο του σημερινού άρθρου μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε για την βιταμίνη Κ αλλά και την περίεργη σχέση που ενδέχεται να έχει με την βιταμίνη D, καθώς με μία επιφανειακή ανάγνωση ενδέχεται να έχουν αντιθετικούς ρόλους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιπο-διαλυτή βιταμίνη. Κύριος διαχωρισμός από τις υδατο-διαλυτές βιταμίνες καθώς αλλάζει ο μοριακός τρόπος απορρόφησής της. Η Κ1 χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να ρυθμίσει την πήξη του αίματος. Πιο συγκεκριμένα δημιουργεί πηκτικούς παράγοντες στο ήπαρ όπως η προθρομβίνη (ΙΙ), VII, IX και Χ. Η βιταμίνη Κ2, τώρα, αποτελείται από 15 υποκατηγορίες (!) αλλά οι δύο κυριότερες είναι η MK-4 & MK-7, που σε αυτές θα αναφερθούμε. Οι δύο αυτές Κ2 ενεργοποιούν τις πρωτεΐνες GLA. Τι κάνουν αυτές; Η μία είναι υπεύθυνη για την χρησιμοποίηση του ασβεστίου στα δόντια και στα οστά ενώ η δεύτερη απομακρύνει το ασβέστιο από τα δόντια και τα οστά! Εκ πρώτης όψεως αύτη η Κ2 δεν πρέπει να λέγεται βιταμίνη αλλά «τοξίνη». Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον οργανισμό τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί ρυθμιστές. Ο οργανισμός πρέπει να έχει τους μηχανισμούς εκείνους ώστε να μπορεί να παρέχει την αρκετή αλλά όχι υπερβολική ποσότητα ασβεστίου.

Έτσι συνοπτικά έχουμε: Βιταμίνη Κ. Χωρίζεται σε Κ1 & Κ2. Η Κ1 παίζει ρόλο στην σωστή πήξη του αίματος. Η Κ2 χωρίζεται στην MK-4 & MK-7. Η MK-4 παίζει ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου στα κόκκαλα και στα δόντια ενώ η MK-7 στην απομάκρυνσή του.

Από την άλλη η βιταμίνη D είναι και αυτή μια λιπο-διαλυτή βιταμίνη. Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι αυτήν σε παλαιότερό μας άρθρο. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα, είναι ότι και αυτή με την σειρά της βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου σε οστά και δόντια ενώ είναι υπεύθυνη για την σωστή συγκέντρωσή του στο αίμα. Έτσι προκύπτει το εξής ερώτημα. Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα απορρόφησης ασβεστίου, εάν έχουμε υψηλή λήψη βιταμίνη Κ (και συγκεκριμένα Κ2) με μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D ή το ανάποδο;

Η απάντηση είναι… εξαρτάται. Υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες συσχετίζουν την ανισορροπία μεταξύ των βιταμινών με διάφορες παθήσεις όπως η υπερασβεστιαιμία. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα κάποια άμεση συσχέτιση. Έτσι αυτό που έχουμε να κάνουμε, όπως πάντα, είναι να στοχεύουμε στην ισορροπία. Η ισορροπία των θρεπτικών και η σωστές ποσότητες είναι αυτό που τα κάνει… θρεπτικά και όχι βλαπτικά για τον οργανισμό μας. Όπως συνηθίζουμε να λέμε ακόμα και το νερό σε υπερβολικές ποσότητες είναι βλαπτικό, πράγμα που ισχύει.

ΥΓ. Τροφές υψηλές σε βιταμίνες Κ
Κ1 :μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ρεβίθια, αυγά
Κ2: χοιρινό, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, αυγά.