ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Είναι η σοκολάτα superfood;!

Είναι η σοκολάτα superfood;!

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, τα επονομαζόμενα superfoods δεν χρειάζεται να έχουν περίεργες ονομασίες και να προέρχονται από εξωτικά μέρη. Το “ταπεινό” σκόρδο το αποδεικνύει περίτρανα αυτό. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ περίεργο superfood, το οποίο όχι μόνο δεν πάει το μυαλό κανενός και καμιάς ότι κάνει καλό στην υγεία, αλλά μάλλον στο άκουσμα του ονόματός τους σκεφτόμαστε το αντίθετο. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το κακάο! Κι όμως το κακάο είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη που όχι μόνο δεν κάνει κακό στον οργανισμό μας αλλά , αντιθέτως, περιέχει μοναδικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και άλλων στοιχείων που δύσκολα συναντάμε.

Το κακάο είναι ένα κύριο παράδειγμα της μείωσης της θρεπτικής σημασίας μιας πρώτης ύλης μέσω της επεξεργασίας. Ενώ το αρχικό προϊόν έχει εξαιρετική θρεπτική αξία, το τελικό αποτέλεσμα μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε, αφού μιλάμε για τις γνωστές μας σοκολάτες μια από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές “αμαρτίες”. Ο λόγος λοιπόν που το κακάο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σοκολάτα είναι και ο λόγος που δεν είναι ευρέως γνωστό πόσο καλό είναι!

Ας δούμε λίγες από τις ιδιότητές του ξεκινώντας από την υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το μη επεξεργασμένο κακάο περιέχει 40 φορές περισσότερο αντιοξειδωτικά από ότι τα μύρτιλα (blueberries)! Η συγκέντρωση αυτής της τροφής σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή είναι μια από τις υψηλότερες που απαντώνται. Η παγίδα βρίσκεται στο ότι με την επεξεργασία του κακάο η δραστικότητα των ουσιών αυτών μειώνεται από 60%-90%!

Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την συγκέντρωση σιδήρου. Η οποία δεν είναι μόνο υψηλή αλλά είναι η υψηλότερη που μπορείτε να βρείτε σε φυτική ύλη. Συγκεκριμένα η πυκνότητα του σιδήρου είναι 7.3gr σε 100gr σε αντίθεση με προϊόντα όπως το βοδινό κρέας που έχει μόλις 2.6gr στα 100gr. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης βρίσκεται σε μορφή που δεν είναι άμεσα απορροφήσιμη από τον οργανισμό και χρειαζόμαστε αρκετή βιταμίνη C έτσι ώστε να απορροφήσουμε το συγκεκριμένο στοιχείο.

Μεταξύ άλλων το κακάο περιέχει υψηλές ποσότητες μαγνησίου που βοηθάνε στην εγκεφαλική λειτουργεία ενώ η συγκέντρωση ασβεστίου που απαντάται είναι υψηλότερη από αυτή στο γάλα. Τέλος, το κακάο, όπως και η σοκολάτα, έχει την ιδιότητα να μας κάνει χαρούμενες/ους για διαφορετικούς λόγους βέβαια. Το πρώτο, περιέχει τρυπτοφάνη, φαινυλαλανινή και τυροσίνη, όπως έχουν συσχετιστεί νευρολογικά με την πρόκληση καλής διάθεσης και εφορίας.

Είναι λοιπόν το κακάο ένα superfood; Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική. Όμως εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές του πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί. Το προϊόν που θα προμηθευτείτε πρέπει να είναι ακατέργαστο οργανικό κακάο (cacao) όσο πιο επεξεργασμένο είναι τόσο πιο αποστειρωμένο είναι από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τέλος, για να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου, η σοκολάτα δυστυχώς δεν είναι superfood, όμως το κακάο είναι μια εντελώς άλλη ιστορία!