ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Είναι κακή η ζάχαρη;

Είναι κακή η ζάχαρη;

Για τους λίγους και τις λίγες που αναθάρρησαν όταν είδαν το ερωτηματικό στον τίτλο του σημερινού άρθρου, δεν σας έχω καλά νέα! Δυστυχώς η αγαπημένη μας ζάχαρη παραμένει βλαβερή για τον οργανισμό μας. Όμως θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα που αφορούν το συγκεκριμένο συστατικό, την προέλευσή του και τελικά την επικινδυνότητά του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως συνηθίζουμε να λέμε, «όλα» είναι θέμα δοσολογίας και ισορροπίας.

Η ζάχαρη και τα σάκχαρα.

Κοντινές λέξεις, απομακρυσμένες ουσίες όμως. Πολλές φορές στην επιστήμη της υγείας λέξεις που μοιάζουν έχουν τελείως διαφορετικό αντίκτυπο και η περίπτωσή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα σάκχαρα λοιπόν βρίσκονται σε δύο μόνο κατηγορίες τροφίμων α) στα φρούτα σε μορφή φρουκτόζης και β) στα γαλακτοκομικά σε μορφή λακτόζης. Τι είναι, απλουστευτικά, τα σάκχαρα; Η φυσική ζάχαρη. Μόνο σε αυτές τις δύο κατηγορίες τροφίμων απαντώνται σάκχαρα.

Ζάχαρη…άδειες θερμίδες.

Από που προέρχεται η ζάχαρη; Η επεξεργασμένη ζάχαρη προέρχεται κατά 80% από τα ζαχαροκάλαμα τα οποία καλλιεργούνται σε χώρες εκτός Ευρώπης και Αμερικής, σε τροπικό κλίμα. Ύστερα από ομογενοποίηση και διαχωρισμό, καταλήγουμε να έχουμε ένα σιρόπι που περιέχει κρυστάλλους ζάχαρης όπου με φυγοκέντριση τα διαχωρίζουμε και καταλήγουμε με την γνωστή μας ζάχαρη. Όμως καθ’ όλη αυτή την διαδικασία απογυμνώσαμε κάθε θρεπτική ουσία που ερχόταν μαζί και καταλήξαμε να πάρουμε ζάχαρη μόνο με τις θερμίδες της και τίποτα άλλο.

Προφανώς και ο οργανισμός για να λειτουργήσει, χρειάζεται θερμίδες δηλαδή ενέργεια, όμως πια, στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον, δεν τίθεται θέμα κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων, αλλά το αντίθετο. Έτσι, στατιστικές λένε ότι πρέπει να καταναλώνουμε έως 100 (25γρ) με 150 (37.5γρ) θερμίδες ζάχαρης την ημέρα. Δεν ακούγονται και λίγα! Όμως προσέξτε, η προστιθέμενη ζάχαρη κρύβεται σχεδόν παντού. Μια ματιά στις συσκευασίες φαγητών και προϊόντων στο σούπερ μάρκετ θα σας πείσει. Δυστυχώς σαν μέσος όρος, καταλήγουμε να καταναλώνουμε αρκετά περισσότερα γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα με αποτέλεσμα οι γνωστές επιπτώσεις της να αυξάνονται. Από κακή στοματική υγεία μέχρι αύξηση των καρκινικών δεικτών και τύπου ΙΙ διαβήτης.

Εκτός από τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά κλπ ) αυτή η τρομερή, αλλά και τόσο επιβλαβής εφεύρεση της επεξεργασμένης ζάχαρης βρίσκεται παντού. Την επόμενη φορά δείτε τα συστατικά ενός προϊόντος που αγοράζετε, προσπαθήστε να μετρήσετε πόσα γραμμάρια ζάχαρης καταναλώνετε την ημέρα και ίσως εκπλαγείτε αρνητικά. Μην απογοητευτείτε όμως καθώς το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της ζάχαρης, είναι η μέτρηση της κατανάλωσής της. Έτσι σταδιακά, προσπαθείτε να την βγάλετε από την καθημερινότητά σας, σίγουρα ξέρετε ότι θα σας βγει σε καλό!