ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Η βιοχημεία του Αγίου Βαλεντίνου!

Η βιοχημεία του Αγίου Βαλεντίνου!

Η 14η Φεβρουαρίου δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Ο κόσμος κοκκινίζει, ενώ γλυκά, σοκολάτες και μπαλόνια καρδούλες πηγαινοέρχονται. Τουλάχιστον έτσι γίνεται στις ταινίες! Στην πραγματικότητα όμως, αν κάποιος το καλοσκεφτεί, θα δει ότι η αγάπη και ο έρωτας είναι και βιολογικά φαινόμενα όπου πρωταγωνιστές είναι ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που κάνουν πάρτι όταν συναντάμε για πρώτη φορά ή ξαναβλέπουμε έναν άνθρωπο που μας ελκύει!

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι παίχτες που μας κάνουν να αισθανόμαστε πεταλούδες στο στομάχι μας ή βαθιά πολύχρονη αγάπη; Η βιοχημεία της αγάπης μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια. Στο στάδιο της έλξης και στο στάδιο της αφοσίωσης.

Στάδιο της έλξης

Φενιλεθιλαμίνη

Είναι ένας νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Με πιο απλά λόγια μεταφέρει τα ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας. Η συγκεκριμένη ουσία βοηθά στην συγκέντρωση, στην μείωση του στρες και στη ρύθμιση της διάθεσης. Επίσης παίζει ρόλο στην έκκριση της νοραδρεναλίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τους παλμούς και την πίεση. Όταν νιώθετε αυτή την μεθυστική παραζάλη στις πολύ κοντινές στιγμές των πρώτων ραντεβού… ιδού ο ένοχος!

Επινεφρίνη

‘ Η αλλιώς αδρεναλίνη. Όλες και όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω τι κάνει αυτή η ορμόνη. Όταν δεις τον άνθρωπο που σε ελκύει μέσα στον χώρο ,η καρδιά σου αρχίζει να χτυπά δυνατά και τα χέρια σου να ιδρώνουν, είναι επειδή νιώθεις απότομα ένα μεγάλο κύμα από την παραχθείσα αδρεναλίνη.

Ντοπαμίνη

Ω ναι, η βασίλισσα του έρωτα. Η ντοπαμίνη όπως και η αδρεναλίνη, είναι βιολογικά εθιστικές και αποτελούν το σύστημα επιβράβευσης του σώματός μας. Είναι νευροδιαβιβαστής και παράγεται σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Στην περίπτωση του έρωτα, εκκρίνεται σε… καυτές στιγμές! Επιπλέον δίνει την αίσθηση της απόλαυσης και κατά την χρήση αλκοόλ, νικοτίνης και ναρκωτικών. Οπότε ναι, ο έρωτας και επιστημονικά, είναι ναρκωτικό!

Στάδιο της αφοσίωσης

Οξυτοκίνη

Η οξυτοκίνη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ορμόνη. Εάν η ντοπαμίνη ήταν η ορμόνη του έρωτα, αυτή είναι η ορμόνη της βαθειάς αγάπης. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και την έχουν συσχετίσει με την δημιουργία δεσμών, με το μητρικό ένστικτό και τον οργασμό. Εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες στΙς γυναίκες κατά την διάρκεια του οργασμού, ενώ στους άντρες εκκρίνεται την αντίστοιχη στιγμή μόνο με τις γυναίκες που έχουν δημιουργήσει βαθιά σχέση. Τέλος, μη ξεχνάμε ότι είναι η κύρια ορμόνη που δημιουργεί τις κολπικές συσπάσεις κατά την γέννα.

Ενδορφίνη

Παράγεται σε τρία μέρη, στον υποθάλαμο, στους σπόνδυλους και στην υπόφυση. Γενικά είναι η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε εφορία. Εκκρίνεται σε όσες καταστάσεις σας κάνουν χαρούμενες και χαρούμενους. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «μορφίνη του σώματος» γιατί μπορεί να έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά τον οπιοειδών σκευασμάτων (τα αρχαιότερα ναρκωτικά). Στην περίπτωση του έρωτα και της αγάπης, λειτουργούν πολύ καλά σε συνεργασία με την φενιλεθιλαμίνη. Η τελευταία σε βοηθά να ερωτευτείς ενώ η πρώτη να συνεχίσεις να είσαι ερωτευμένος ή ερωτευμένη με τον άνθρωπό σου!

Αυτοί λοιπόν είναι οι κύριοι παίχτες σε αυτό το μυστήριο που ονομάζουμε έρωτα και αγάπη. Βέβαια τα προλεχθέντα είναι η μύτη του παγόβουνου και έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα γι αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα που όσο μας επηρεάζουν βιολογικά άλλο τόσο μας επηρεάζουν κοινωνικά. Ένα είναι όμως σίγουρο. Ο άνθρωπος είναι στην φύση του να αγαπά και να αγαπιέται!