ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια κακή μέρα

Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια κακή μέρα

Η ορατότητα των ψυχικών ασθενειών στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη και όχι χαρούμενη ιστορία. Η περίπτωση της κατάθλιψης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που έρχονται να αντιμετωπίσουν πολλές και πολλοί συμπολίτες μας. Όμως παρά την εξάπλωση αυτού του φαινομένου, παρατηρούμε ότι οι κοινωνία μας είναι σίγουρα παραπληροφορημένη για το ζήτημα, με αποτέλεσμα όσοι βιώνουν μια τέτοια δύσκολη περίοδο στην ζωή τους να μην βρίσκονται σε βοηθητικά περιβάλλοντα ή να βρίσκονται ακόμα και σε εχθρικά. Ας καταρρίψουμε λοιπόν μερικούς μύθους που αφορούν και την κατάθλιψη, σε μια προσπάθεια να ξανασκεφτούμε και να αλλάξουμε αυτά που νομίζαμε!

1ος Μύθος: Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική και σοβαρή πάθηση.

Δεν έχει καμία διαφορά από μια καρδιακή πάθηση ή τον διαβήτη ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ζωή και καθημερινότητα κάποιου. Μπορεί να έχει και ψυχικά αλλά και σωματικά συμπτώματα και να δυσκολέψει εξαιρετικά την ζωή των ανθρώπων. Ενώ κανένας δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα τι μπορεί να προκαλέσει την κατάθλιψη, γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και βιολογικό/γενετικό υπόβαθρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστεί ή όχι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει το υπόβαθρο αυτό.

2ος Μύθος: Μπορείς να ξεπεράσεις την κατάθλιψη άμα είσαι δυνατός και σκέφτεσαι θετικά.

Κανένας δεν διαλέγει να έχει κατάθλιψη, όπως και καμία άλλη σωματική πάθηση, έτσι και κανένας δεν μπορεί με την δύναμη της θέλησης να βγει από αυτήν. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας χαρακτήρα ή απουσία εσωτερικού κινήτρου, είναι ένα πρόβλημα υγείας που αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου και την λειτουργία του. Δυστυχώς πολλοί και πολλές από εμάς, άθελα μας συμβουλεύουμε λάθος τους κοντινούς μας ανθρώπους με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε.

3ος Μύθος: Η κατάθλιψη θα φύγει από μόνη της.

Η κατάθλιψη χωρίς θεραπεία μπορεί να συνεχίσει για βδομάδες μήνες μπορεί και χρόνια καταλήγοντας στην χρόνια κατάθλιψη. Ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Η κατάθλιψη είναι 3η στην λίστα για αιτία θανάτου στην Αμερική, για ηλικίες 18-24. Από την άλλη, η εξειδικευμένη θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπισή της.

4ος Μύθος: Παθαίνουμε κατάθλιψη μόνο μετά από στενάχωρα γεγονότα στην ζωή μας, όπως ένας χωρισμός ή ο θάνατος ενός κοντινού μας ανθρώπου.

Η κατάθλιψη είναι κάτι μεγαλύτερο και περιπλοκότερο από απλά άσχημες σκέψεις και άσχημη διάθεση. Όλες και όλοι μας στην ζωή έχουμε καλές και κακές στιγμές και πολλές φορές δύσκολες στιγμές που «τα βλέπουμε όλα μαύρα». Η εμφάνιση κατάθλιψης δεν χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αρνητικό γεγονός για να εμφανιστεί. Παρατεταμένες περίοδοι θλίψης, απογοήτευσης για τα πάντα και απουσίας ενδιαφέροντος για το οτιδήποτε, ειδικά πραγμάτων που πριν ήταν ενδιαφέροντα για κάποιον, μπορεί να δείχνουν προς την κατεύθυνση της πάθησης. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνεται να είναι καλά στην ζωή κάποιου. Η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν γελάει και είναι χτυπημένος από γεγονότα είναι ένα λάθος στερεότυπο που έχει επικρατήσει.

Όταν έχουμε σπάσει το χέρι μας, πάμε σε έναν ορθοπεδικό, όταν έχουμε πρόβλημα με την κοιλιά μας, επισκεπτόμαστε έναν γαστρεντερολόγο. Το αντίστοιχο πρέπει να συμβαίνει με την πάθηση της κατάθλιψης. Πρέπει να επισκεφτούμε έναν ειδικό για να προσεγγίσουμε το ζήτημα σωστά. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάθλιψη χρειάζεται ανθρώπους γύρω του που να τον συμβουλέψουν και να σταθούν δίπλα του σωστά. Είναι λάθος να υποτιμάμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε! Κάντε το για εσάς, αλλά και για τους φίλους και συνανθρώπους σας.