ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Η περίπτωση της vegan διατροφής.

Η περίπτωση της vegan διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, έχει γίνει γρήγορα γνωστή και δημοφιλής κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει τόσο, φανατικούς υποστηρικτές όσο και φανατικούς εχθρούς. Τα επιχειρήματα γιατί κάποια ή κάποιος να ακολουθήσει μια vegan διατροφή χωρίζονται σε τρείς μεγάλους άξονες. Για περιβαλλοντικούς, για ηθικούς και για λόγους υγείας. Εμείς εδώ δεν θα αναφερθούμε παρά μόνο στην τελευταία κατηγορία που αφορά την διατροφική αξία και την υγεία μας.

Η παρεξήγηση.

Ας ξεκινήσουμε από μια κοινά αποδεκτή βάση. Ο σύγχρονος τρόπος δυτικής διατροφής σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Αυτό μας το αποδεικνύουν συνέχεια τα τελευταία χρόνια μεγάλες έρευνες που μας ενημερώνουν ότι ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή κακή χοληστερίνη, η παχυσαρκία κ.α όλο και αυξάνονται ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένες με την διατροφή του πληθυσμού. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη, τα προσθετικά και οι υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι πρωταγωνιστές στο τρόπο που προσεγγίζουμε ένα γεύμα. Επειδή λοιπόν έχουμε συνηθίσει να τρεφόμαστε με αυτό το τρόπο, δημιουργείται και η πρώτη παρεξήγηση για την vegan διατροφή.

Η vegan κουζίνα δεν είναι η κουζίνα και τα πιάτα που ξέραμε, απλώς χωρίς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Σκεφτείτε το εξής. Ένας απλός κανόνας που υπάρχει είναι να χωρίζουμε το πιάτο μας σε 3 μέρη. Το ½ να έχει λαχανικά, το ¼ υδατάνθρακες και το ¼ πρωτεΐνες. Το πιάτο στην δυτική διατροφή χωρίζεται σε 2/3 πρωτεΐνες με υδατάνθρακες και 1/3 λαχανικά. Εάν στην δεύτερη περίπτωση βγάλουμε την πρωτεΐνη δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια σωστή διατροφή. Εν’ κατακλείδι, όταν μιλάμε για vegan κουζίνα μιλάμε για μια άλλη προσέγγιση στο φαγητό και όχι μια διατροφή που απλώς απαγορεύει συγκεκριμένα προϊόντα.

Ποια είναι τα θετικά της.

Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει την vegan διατροφή με ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Όταν βγάζουμε από το παιχνίδι τα ζωϊκά προϊόντα αυτό σημαίνει ότι βασιζόμαστε σε τροφές όπως μαύρους υδατάνθρακες, λαχανικά, όσπρια, καρπούς κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εισροή κάποιων συστατικών. Με την vegan διατροφή προσλαμβάνουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά, περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερο κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες όπως η Α, C και E.

Επίσης, λόγω της μη χρήσης κρέατος, η vegan διατροφή έχει πολύ ευεργετικές συνέπειες στην μείωση της χοληστερίνης αλλά και του σωματικού βάρους. Έρευνα έδειξε ότι η vegan διατροφή έχει καλύτερα αποτελέσματα για την μείωση του σωματικού βάρους σε σχέση με μια δίαιτα που βασιζόταν σε μειωμένες ποσότητες φαγητού.

Τέλος, η αύξηση των αντιοξειδωτικών οδηγεί σε υψηλότερους αντικαρκινικούς δείκτες, ενώ η συγκεκριμένη δίαιτα, μπορεί να βοηθάει και στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών.

Στο άκουσμα της vegan διατροφής ακούγονται πολλά αρνητικά σχόλια τα οποία τις περισσότερες φορές εμφορούνται από λάθος βάσεις. Η συγκεκριμένη διατροφή βασίζεται στην ποικιλία των τροφών και στην πυκνότητα των θρεπτικών στοιχείων. Είμαι μια καλή ευκαιρία να την δοκιμάσετε όχι για να σταματήσετε τα ζωικά προϊόντα, αλλά για να μάθετε καινούρια φαγητά, καινούριες πρώτες ύλες, να δώστε σημασία στην ποιότητά τους και εν τέλει αν ή όταν ξανά εισάγετε το κρέας να κατέχει την θέση που του αρμόζει και όχι το κυρίαρχο τμήμα της διατροφής σας.