ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Η σημασία της εποχιακής διατροφής

Η σημασία της εποχιακής διατροφής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις διατροφικές μας συνήθειες. Όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ , λίγο πολύ, όλο τον χρόνο διαθέτουν τα ίδια προϊόντα χωρίς κάποια διαφοροποίηση ανάλογα την εποχή. Για την εξέλιξη της διατροφής μας και την προσαρμογή του σώματος, αυτό δεν είναι κάτι παλιό. Παρ’ όλα αυτά όλες και όλοι μας, έχουμε απομακρυνθεί από την εποχιακή διατροφή. Με λίγα λόγια όπως σίγουρα θα έχετε καταλάβει, η εποχιακή διατροφή αφορά την χρήση προϊόντων και υλικών τα οποία παράγονται μόνο στην φυσική τους εποχή.

Η σημαντικότητα της εποχιακής διατροφής είναι διπλή. Πρώτον διατροφικά και δεύτερον περιβαλλοντικά. Για να μπορέσουμε να παράγουμε προϊόντα τα οποία δεν είναι η εποχή τους, χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές και ουσίες, οι οποίες λειτουργούν αρνητικά για τον οργανισμό μας. Ειδικά κεριά και συντηρητικά προστίθενται σε ευαίσθητα προϊόντα για να μεγαλώσουν την διάρκεια ζωής τους στο ράφι με αντάλλαγμα την μείωση της διατροφικής τους αξίας κατακόρυφα. Μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο ποιοτικά όσα τα εποχιακά. Δεύτερον, για την καλλιέργεια όλων των προϊόντων όλο το χρόνο κατασπαταλούνται τεράστιες ποσότητες πόρων. Τόσο φυσικών (νερού, εδάφους κλπ) όσο και τεχνικών ( καύσιμα, υλικά) με αποτέλεσμα, τεράστιες εκτάσεις να μην ανανεώνονται και να μην εμπλουτίζονται φυσικά με θρεπτικά στοιχεία. Ενώ άπειροι τόνοι νερού σε μια διαδικασία η οποία προκαλεί περισσότερη ζημιά από ότι κέρδος.

Η εποχιακή διατροφή είναι ένας πολύ ποιοτικός δείκτης (αν και σίγουρα όχι ο μόνος) για να αυξήσουμε την ποιότητα της διατροφής μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε για τα ψώνια του σπιτιού, όταν βρεθείτε μπροστά σε ένα προϊόν, κάντε την ερώτηση στον εαυτό σας «Είναι η εποχή του;». Εάν όχι, προσπεράστε το. Σίγουρα κάποιοι νεότεροι και νεότερες μπορεί να δυσκολευτούν να απαντήσουν εξ αρχής στην ερώτηση. Άλλος ένας δείκτης του πόσο έχουμε απομακρυνθεί από αυτό τον τρόπο σκέψης.

Η σύγχρονη γεωργία και επεξεργασία τροφίμων, καθιστά δυνατό να είναι προς διάθεση προϊόντα δώδεκα μήνες τον χρόνο. Έτσι ξεχνάμε ότι η διάθεση προϊόντων κανονικά, αλλάζει εποχιακά. Έρευνα που έγινε από το υπουργείο Γεωργίας της Αγγλίας, έδειξε ότι υπήρχε διατροφική διαφορά στο γάλα αγελάδων το καλοκαίρι με το χειμώνα. Αυτό συνέβαινε επειδή η δίαιτα των ζώων το καλοκαίρι άλλαζε, και βασιζόταν σε λιγότερο φρέσκες ύλες με αποτέλεσμα την παραγωγή, διατροφικά διαφορετικού γάλατος. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν μπορούμε να φάμε ντομάτες μέσα στο καταχείμωνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Εξάλλου, πια, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας επιλέγουν αυστηρά να δουλεύουν με εποχιακά προϊόντα για έναν κύριο λόγο…την γεύση!