ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Ηλίαση, τι είναι και τι κάνουμε;!

Ηλίαση, τι είναι και τι κάνουμε;!

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου για τις περισσότερες και τους περισσότερους, αλλά ελλοχεύει κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η γνωστή σε όλους μας ηλίαση. Η ηλίαση ή αλλιώς θερμοπληξία είναι ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που μπορεί να τύχουν σε κάποια ή κάποιον απρόσεκτο/η. Τι είναι ακριβώς όμως η θερμοπληξία; Γιατί το καπέλο είναι πολύ σημαντικό;

Η θερμοπληξία/ηλίαση αν και λαϊκά την έχουμε συνδέσει με το μέρος του κεφαλιού ορίζεται σαν μια κατάσταση που αφορά όλο το σώμα. Συγκεκριμένα, η θερμοπληξία ανήκει στην κατηγορία των θερμικών κακώσεων κατά το Advanced trauma Life Support ( ATLS ) , μαζί με τις θερμικές κράμπες και την θερμική εξάντληση . Στη θερμοπληξία , που λαμβάνει χώρα όταν έχουμε έκθεση σε πολύ υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία και σε σχετική ατμοσφαιρική υγρασία πάνω από 70%, η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου και επισυμβαίνει μια σοβαρότατη διαταραχή στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και εμφανίζεται ανιδρωσία και συνεπώς αδυναμία αποβολής της θερμότητας του σώματος .

Αφού λοιπόν είναι μια συστημική πάθηση γιατί το καπέλο παίζει τόσο κύριο ρόλο; Το κεφάλι είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την θερμική ρύθμιση του σώματος το καλοκαίρι. Το τριχωτό της κεφαλής μαζεύει την περισσότερη ακτινοβολία από τον ήλιο ενώ από μέσα κρύβεται το πιο ευαίσθητο όργανο, ο εγκέφαλος. Έτσι λοιπόν, τα πρώτα σημάδια της ηλίασης έρχονται προφανώς από αυτό το σημείο του σώματος. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΡΩΪΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Δυνατός πονοκέφαλος ή σκοτοδίνη,
  • Ατονία και αίσθημα καταβολής δυνάμεων,
  • Τάση για λιποθυμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης,
  • Μυϊκές κράμπες,
  • Ναυτία ή/και εμετοί,
  • Ταχύπνοια και ταχυκαρδία με προοδευτικά εξασθενημένους σε ένταση παλμούς .

Αν και προσπαθούμε να μην κινδυνολογούμε, η θερμοπληξία μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό τον λόγο εάν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απομακρυνθείτε από τον ήλιο αμέσως, πιείτε αρκετό δροσερό νερό, ρίξτε το πάνω σας και αναζητείστε ιατρική βοήθεια.