ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Ιχνοστοιχεία: Μικρά αλλά θαυματουργά!

Ιχνοστοιχεία: Μικρά αλλά θαυματουργά!

Μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε γιατί τα ιχνοστοιχεία ονομάζονται έτσι. Είναι κάποιες ουσίες που συμπληρώνουν την 6η κατηγορία συστατικών των τροφών και χρειάζονται σε ελάχιστες ποσότητες για να είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα αφού χρειαζόμαστε εννέα από αυτά τα οποία επιτελούν πολύ σημαντικούς ρόλους όπως θα δούμε. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τα ιχνοστοιχεία για μια πληθώρα βιοχημικών διεργασιών. Οι ειδικοί ξεχωρίζουν τα ιχνοστοιχεία από τα μέταλλα. Στα πρώτα περιλαμβάνονται τα εξής: χρώμιο, χαλκός, φθόριο, ιώδιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος. Κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή προσλαμβάνουμε όλη την ποικιλία τους.

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και την αποθήκευση σακχάρων. Βοηθά την λειτουργία της ινσουλίνης η οποία με την σειρά της ρυθμίζει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα. Επίσης βοηθά στον μεταβολισμό πρωτεϊνών και λιπών.

Τροφές: κρέας, μπρόκολο, πατάτες, μήλα, μπανάνα, σκόρδο

Χαλκός

Αν και τον παραβλέπουμε συχνά είναι αρκετά σημαντικός. Είναι απαραίτητος για να έχουμε υγιή κόκκαλα και αγγεία ενώ είναι και συστατικό των αντιοξειδωτικών αντιδράσεων. Ο χαλκός παίζει ρόλο και στην απορρόφηση του σιδήρου τον οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τροφές: όστρακα, ξηροί καρποί

Ιώδιο

Το σώμα μας έχει ανάγκη το ιώδιο για να δημιουργήσει τις γνωστές ορμόνες του θυροειδούς Τ4 και Τ3 άρα είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ιώδιο αποτελεί βάση στην διατροφή ανθρώπων με υπερ ή υπό θυρεοειδισμό. Επίσης είναι απαραίτητο συστατικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές: Θαλασσινά, ποιοτικό αλάτι

Σίδηρος

Για το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο και μέταλλο όλοι ξέρουμε κάποια πράγματα και όχι άδικα. Είναι απαραίτητος για την δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Εκτός από αυτό το σώμα μας το χρησιμοποιεί και στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Τροφές: Βιολογικό κρέας, ψάρια, όσπρια, σκουρόχρωμα λαχανικά

Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο χρησιμεύει για την δημιουργία οστών και για την επούλωση πληγών. Απαραίτητο για την παραγωγή ενζύμων τα οποία απορροφούν την πρωτεΐνη την χοληστερόλη και τους υδατάνθρακες από την τροφή.

Τροφές: ξηροί καρποί, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης

Μολυβδαίνιο

Σημαντικό κομμάτι των ενζύμων τα οποία εποικοδομούν τα αμινοξέα (τα συστατικά των πρωτεϊνών) για την απορρόφησή τους. Εκτός από αυτό λειτουργούν ως αποικοδομητές τοξινών και βλαβερών εξωγενών ουσιών.

Τροφή: Λαχανικά, ξηροί καρποί (η ποσότητα που περιέχουν εξαρτάται με την συγκέντρωση μολυβδαίνιου στο χώμα που καλλιεργήθηκαν)

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό αντιοξειδωτικών αντιδράσεων προστατεύοντας τα κύτταρά μας και διαφυλάσσοντας την σωστή λειτουργία του θυροειδούς.

Τροφές: Βασιλικός, ξηροί καρποί, όσπρια

Ψευδάργυρος

Μεγάλο ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην ικανότητα όσφρησης και οσμής μας.

Τροφές: Κρέας, θαλλασινά (γενικά τροφές με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης)

Όπως βλέπουμε τα ιχνοστοιχεία είναι ναι μεν μικρά αλλά… θαυματουργά για τις βασικότερες λειτουργίες του σώματός μας. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μπορεί να βοηθηθεί από ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θα εξασφαλίσει την βάση ποσοτήτων ιχνοστοιχείων, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας δεν είναι η καλύτερη.