ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Καρκίνος… ας ξεκαθαρίσουμε κάτι

Καρκίνος… ας ξεκαθαρίσουμε κάτι

Στις 4ης Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου. Ο καθένας και η καθεμιά μας όταν ακούμε αυτή την λέξη δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλές σκέψεις. Όλοι έχουμε κάποιον στον ευρύτερο κύκλο μας που δεν είναι πια μαζί μας λόγω αυτής της ασθένειας. Ο καρκίνος έχει πολλά ονόματα και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μόνο το άκουσμά της προκαλεί έναν κόμπο στο στομάχι. Έτσι πολλοί τυχοδιώκτες και τυχάρπαστοι κατά καιρούς βγάζουν διάφορα άρθρα που ευαγγελίζονται την μόνιμη θεραπεία του καρκίνου ή το κρύψιμο της θεραπείας από τον κόσμο για διάφορους λόγους. Αλλά ας δούμε το θέμα λίγο από την αρχή.

Τι είναι ο καρκίνος;

Με μία πρόταση. Ο καρκίνος είναι ο άτακτος και μη ρυθμιζόμενος πολλαπλασιασμός κυττάρων μας σε ένα σημείο του σώματός μας. Σε όλα τα είδη καρκίνου, κάποια κύτταρά μας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται χωρίς να σταματάνε και περιβάλλουν τους ιστούς της εκάστοτε περιοχής. Φυσιολογικά, τα κύτταρά μας πολλαπλασιάζονται όταν τα παλιά κύτταρα «γερνάνε» ή παθαίνουν κάποια ζημιά. Τότε δημιουργούνται καινούρια κύτταρα που παίρνουν την θέση τους. Στην περίπτωση του καρκίνου, αυτός ο κύκλος ζωής των κυττάρων διαταράσσεται. Τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και ασταμάτητα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να πάρουν την τελική τους μορφή δημιουργώντας ένα συσσωμάτωμα που ονομάζουμε όγκο.

Από τι προκαλείται ;

Ο καρκίνος εκφράζεται όταν σε συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία ελέγχουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων, δημιουργηθούν κάποιες μη φυσιολογικές αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια. Τώρα, οι υπαίτιοι που ενδεχομένως να δημιουργήσουν αυτές τις αλλαγές είναι αυτό που ονομάζουμε μεταλλαξιγόνοι παράγοντες ή καρκινογόνοι παράγοντες. Η λίστα αυτών των παραγόντων είναι ατελείωτη. Πολλά πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν μεταλλάξεις στον οργανισμό μας, αλλά το σώμα μας διαθέτει επιδιορθωτικούς μηχανισμούς που αντισταθμίζει την δράση τους. Συμπερασματικά ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Το αν θα εμφανιστεί ή όχι σε κάποιον άνθρωπο είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων και γενετικής προδιάθεσης.

Τελειώνοντας με το ψέμα.

Δυστυχώς η καθολική θεραπεία για τον καρκίνο δεν έχει βρεθεί. Είναι μια τόσο περίπλοκη ασθένεια με την οποία ασχολούνται χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα γνωρίζει καλά ότι η λύση δεν θα έρθει μόνο από μια ανακάλυψη. Πολλά βήματα, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, μέσα από την συλλογική επιστημονική προσπάθεια, θα οδηγήσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Διάφορες ιδέες αντιμετώπισης εφαρμόζονται αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, ενώ σε άλλα τόσα ιδρύματα άνθρωποι προσπαθούν να μελετήσουν την ασθένεια για να μάθουν τους μηχανισμούς της. Όλα τα άρθρα και τα κείμενα που διατείνονται ότι έχει βρεθεί η απόλυτη θεραπεία είναι αντιεπιστημονικά, λυπηρά και εξοργιστικά καθώς εκμεταλλεύονται την ελπίδα και συνάμα τον πόνο τόσων ανθρώπων για μόνο αντάλλαγμα κάποια κλικς.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες, είναι να μειώσουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή. Να τρεφόμαστε σωστά, να αθλούμαστε και να προσπαθούμε όσο γίνεται να μην έχουμε στρες. Κάποια στιγμή η 4ης Φλεβάρη θα γίνει η παγκόσμια μέρα εξάλειψης του καρκίνου, μέχρι τότε, ας τον δυσκολέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε!