ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Μαγνήσιο, το ζωτικό μέταλλο του οργανισμού

Μαγνήσιο, το ζωτικό μέταλλο του οργανισμού

Αν και δεν το ακούμε για πρώτη φορά, το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο το οποίο θα το βρεις όπου και αν κοιτάξεις μέσα στον οργανισμό. Αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι πέρα από τις πρωτεΐνες τα λίπη και τους υδατάνθρακες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία παίζουν εξίσου σημαντικούς ρόλους στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Μάλιστα, χωρίς αυτά όλες οι βιοχημικές διεργασίες θα επηρεάζονταν σοβαρά.

Το μαγνήσιο (Mg2+ ) λοιπόν, παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τον μεταβολισμό της τροφής, την σύνθεση λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών καθώς και την μεταφορά των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο και πίσω. Συνολικά το σώμα μας περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνήσιο που επί το πλείστον είναι αποθηκευμένο στο σκελετικό σύστημα.

Σε ποιες βασικές λειτουργίες βοηθά το συγκεκριμένο μέταλλο;

  • Υγεία των οστών

Το μαγνήσιο παίζει κύριο ρόλο στην δημιουργία των οστών. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και ενεργοποιεί την βιταμίνη D στους νεφρούς. Η τελευταία είναι πρωταγωνιστής στην υγεία των οστών όπως έχουμε αναφέρει σε ξεχωριστό μας άρθρο. Τέλος, η επαρκής ποσότητα μαγνησίου μειώνει το ρίσκο εμφάνισης οστεοπόρωσης στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση

  • Διαβήτης

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την γλυκόζης. Άρα λογικό είναι να επηρεάζει και την εμφάνιση του διαβήτη. Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση μαγνησίου με την μείωση εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας. Για κάθε 100mg την ημέρα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 15% περίπου. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με μη φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  • Καρδιακή υγεία

Καίριο ρόλο παίζει το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο στην υγεία και σωστή λειτουργία όλων των μυών, άρα και του σημαντικότερου, της καρδιάς. Το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για την ομαλή μεταφορά των ηλεκτρικών ώσεων για την σύσπαση της καρδιάς. Η επαρκής συγκέντρωση μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την μείωση διάφορων παθήσεων του μυοκαρδίου όπως η αρτηριοσκλήρυνση.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε αρκετές σελίδες για την χρησιμότητα του μαγνησίου στον οργανισμό αλλά αρκεστήκαμε στις βασικότερες. Είναι εμφανές ότι η παρουσία του στις διεργασίες του σώματος είναι ζωτικής σημασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μαγνήσιο έχει μέτρια απορρόφηση από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία του πεπτικού συστήματός μας πρέπει να είναι άριστη για την σωστή απορρόφησή του. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 50% του δυτικού πληθυσμού δεν προσλαμβάνει την ελάχιστη ημερήσια ποσότητα, έτσι μπορεί να φανεί ευεργετικό σε κάποιον/α η χρήση ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής!