ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Ο ιός Δυτικού Νείλου δεν είναι τόσο τρομακτικός

Ο ιός Δυτικού Νείλου δεν είναι τόσο τρομακτικός

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε κάνει μια κριτική για το πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαχειρίζονται θέματα υγείας. Η περίπτωση του ιού του δυτικού Νείλου, δυστυχώς, δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις νηφάλιας κάλυψης θεμάτων δημόσιας υγείας. Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια εικόνα η οποία μας δείχνει ότι απειλούμαστε περισσότερο από ποτέ από την ιό του δυτικού Νείλου, πράγμα που δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Πόσο επικίνδυνος ιός είναι;

Όχι όσο νομίζετε. Περίπου το 80% των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Για ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχω;

Όσοι/ες παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:
• Κοιλιακός πόνος
• Διάρροια
• Πυρετός
•Πονοκέφαλος
• Έλλειψη όρεξης
• Μυϊκοί πόνοι
• Ναυτία
• Εξάνθημα
• Πονόλαιμος
• Διόγκωση των λεμφαδένων
• Έμετος

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι απλός. Λιγότερα τσιμπήματα μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Πρώτον και κύριο ένα ποιοτικό αντικουνουπικό θα σας προστατέψει από τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα. Εάν έχετε νεογνό ή μικρό παιδί μια κουνουπιέρα για τον ύπνο θα ήταν μια καλή λύση. Τέλος, καθαρίστε χώρους που μπορεί να έχουν στάσιμα νερά όπως κάδους απορριμμάτων ή πιατάκια γλαστρών.

Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι ένας ακόμα εποχιακός ιός που προστίθεται στις μολυσματικές ασθένειες της χώρας μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζεται ως κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες μολυσματικές ασθένειες. Η αλήθεια είναι ότι από το 2018, στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό ανήλθαν στους 50, φτάνοντας το σύνολο των θανάτων από το 2010-2018 στους 134. Βέβαια αυτό δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τους 400 θανάτους μόνο το 2018 από μια άλλη αιτία θανάτου. Τον πνιγμό στην θάλασσα. Ίσως θα πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή και σε θέματα που δεν έχουν τόσο «κινηματογραφικό» όνομα όπως ο εν λόγω ιός.

ΥΓ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 19/6/2019 δεν έχει υπάρχει για φέτος κανένα κρούσμα του ιού.