ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Παραλία και παιδαγωγικό παιχνίδι...αλλιώς!

Παραλία και παιδαγωγικό παιχνίδι...αλλιώς!

Σύμφωνα με τον ιστορικό του πολιτισμού Γιόχαν Χουιζίνγκα (Homo ludens, 1938) το παιχνίδι αποτελεί κύριο στοιχείο διαμόρφωσης του ανθρώπινου πολιτισμού και κατατάσσεται ως εξ’ ίσου σημαντική δραστηριότητα με το λογίζεσθαι και το κατασκευάζειν. Αν ξεφύγουμε κι εμείς από τη στενή σημασία του όρου «παιχνίδι» και δανειστούμε τον ορισμό του Χουιζίνγκα, σύμφωνα με τον οποίο είναι μια ελεύθερη δραστηριότητα που συνειδητά παραμένει έξω από το συνήθη βίο, ενώ ταυτόχρονα μας απορροφά έντονα και απόλυτα, ίσως συνειδητοποιήσουμε πως το παιχνίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με κάποιες από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας παίζουν για να επικοινωνήσουν, να διασκεδάσουν, να συναντηθούν, να θέσουν τους δικούς του κανόνες και να παίξουν με αυτούς.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν τη σημασία του για όλους μας και πόσο μάλλον για τα παιδιά που μέσω του παιχνιδιού γεύονται τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης, το μοίρασμα, την απογοήτευση του λάθους, επαναλαμβάνουν, εξασκούνται, συνθέτουν βάζουν τα θεμέλια για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, μαθαίνουν τον κόσμο.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, προσθέτοντας σε αυτά πως το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και πως η χώρα που ζούμε έχει 16.000 χλμ ακτογραμμή, και κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως το παιχνίδι διαθέτει όλες τις ιδιότητες ενός εργαλείου μάθησης, τα παιχνίδια στην παραλία φαντάζουν μονόδρομος για ένα αξέχαστο, δημιουργικό καλοκαίρι για εσάς και τα παιδιά σας.

Αμμοκαλλιτεχνίες

Γλύπτες και αρχιτέκτονες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Τι είναι το κοίλο, η ορχήστρα, το διάζωμα, η σκηνή? Αντί για τα κλασικά πια κάστρα στην άμμο, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό! Κατασκευάστε και διακοσμείστε με βότσαλα το δικό σας αρχαίο θέατρο. Χρησιμοποιείστε τις πέτρες της παραλίας ως άλλα καθίσματα και με τα ξυλαράκια φτιάξτε τη σκηνή. «Βάλτε γυαλιά» στον Πολύκλειτο. Και αν έχετε διάθεση ανεβάστε τη δική σας παράσταση με πρωταγωνιστές νεράιδες του νερού, θεούς της θάλασσας και τη φαντασία σας!


Bowling στην άμμο

Κίνηση, ευστοχία, διασκέδαση και μαθηματικά με φόντο κύματα και αμμουδιές συνδυάζονται? Πιάστε τα φτυαράκια σας και ανοίξτε τρύπες διαφόρων μεγεθών. Ορίστε πόντους για κάθε τρύπα και σημείο εκκίνησης, εξοπλιστείτε με μπαλάκια του τένις και φύγαμε για bowling. Νικητής ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Έξτρα tip: Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών προσαρμόστε και τους πόντους κάθε τρύπας πχ μεγάλη: 3*6 μικρή 168-49 κλπ κλπ. Σημειώστε το σκορ, στο τέλος κάντε τις πράξεις μαζί με τα παιδιά και ανακηρύξτε το μεγάλο νικητή!


Πρόσωπα, ζώα, φυτά… αλλιώς.

Για τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει, τι καλύτερο από το να αποσυρθούμε στην κοντινότερη σκιά και να παίξουμε το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων αλλά λιγάκι διαφορετικό. Στη δική μας παραλλαγή τη θέση των συνηθισμένων κατηγοριών, πρόσωπο, ζώο, πράγμα… παίρνουν τα ρήματα, τα ουσιαστικά, τα επίθετα και οι μετοχές. Διαλέξτε γράμμα και είστε έτοιμοι να συμπληρώσετε τις κατηγορίες σας με λέξεις που αρχίζουν από αυτό. Ο πιο γρήγορος κερδίζει!

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως στον κόσμο του παιχνιδιού «κυβερνάμε» εμείς, είμαστε ελεύθεροι να απέχουμε, να αλλάξουμε τους κανόνες, να φανταστούμε, να κάνουμε τα πιο απίθανα να συμβούν, αλλιώς… δεν είναι παιχνίδι!

Εύα Αρζομανίδου

Παιδαγωγός Δημοτικής Εκπαίδευσης

MSc Επιστήμες της αγωγής: Παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία