ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Τι είναι αυτοί οι δείκτες στις εξετάσεις αίματος;!

Τι είναι αυτοί οι δείκτες στις εξετάσεις αίματος;!

Οι εξετάσεις αίματος είναι από τις πιο διαδεδομένες και σημαντικές εξετάσεις καθώς βοηθάει εμάς και τους γιατρούς μας να προσδιορίσουμε βασικούς δείκτες οι οποίοι αντικατοπτρίζουν αρκετές λειτουργίες και καταστάσεις του οργανισμού μας. Ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή είναι καλό να ελέγχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας και πόσο έτοιμο είναι να ανταπεξέλθει στην χρονιά που έρχεται. Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί οι δείκτες; Τι είναι όλα αυτά τα αρχικά; Προφανώς η ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι αρμοδιότητα των εξειδικευμένων γιατρών, αλλά είναι και δικιά μας υποχρέωση να γνωρίζουμε τους βασικούς δείκτες υγείας μας! Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες μετρήσεις, πέρα από την χοληστερίνη το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια.

Αιμοσφαιρίνη (HGB)

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη του αίματος. Δουλειά της, να μεταφέρει το οξυγόνο που εισπνέουμε, σε όλο το σώμα μας. Μετά την εισπνοή, ο αέρας βρίσκεται στις κυψελίδες των πνευμόνων όπου εκεί λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή των αερίων. Το αίμα περνά από τις κυψελίδες και η αιμοσφαιρίνη “φορτώνει” μόρια οξυγόνου για να τα μεταφέρει σε όλους τους ιστούς. Βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια (κύτταρα του αίματος) και είναι ο λόγος που τα αιμοσφαίρια αυτά είναι κόκκινα τα οποία με την σειρά τους δίνουν το κόκκινο χρώμα στο αίμα!

Φυσιολογικές τιμές: Άντρες 13,0-18,8 g/dl

Γυναίκες 11,6-16,4 g/dl

Αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC)

Όπως είπαμε, είναι τα κύτταρα που περιέχουν την πολύ σημαντική αιμοσφαιρίνη. Μείωση τους σημαίνει και μείωση της αιμοσφαιρίνης και παρατηρείται στην αναιμία. Αύξηση της πυκνότητας τους στο αίμα προέρχεται από αφυδάτωση, διάρροια ή εγκαύματα.

Φυσιολογικές τιμές: Άντρες 4,6-6,2 εκατομμύρια/mm3

Γυναίκες 4,2-5,2 εκατομμύρια/mm3

Παιδιά 3,8-5,2 εκατομμύρια/mm3

Λευκά αιμοσφαίρια (WBC)

Είναι κύριος δείκτης της άμυνας του οργανισμού μας καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν σαν στόχο την καταπολέμηση κάθε νοσηρής κατάστασης στον οργανισμό. Καταπολεμούν τις λοιμώξεις και κάθε βλαβερή ουσία.

Φυσιολογικές τιμές: 4,5-10 χιλιάδες/mm3

Γ-γλουταμυλ-τρανσπεπτιδάση (γ-GT)

H γ-GT είναι ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται κυρίως στους νεφρούς ή στο ήπαρ. Φυσιολογικές τιμές της δείχνουν την σωστή λειτουργία του ήπατος. Ενώ αυξημένες μπορεί να είναι δείγμα καταπόνησης του οργάνου. Παρακολουθείται σταθερά και σε ανθρώπους εξαρτημένους από το αλκοόλ.

Φυσιολογικές τιμές: Άνδρες: 7-47 ΙU/It

Γυναίκες: 5-25 IU/It

Kρεατινίνη αίματος (CREAT)

Η κρεατινίνη είναι ένα προϊόν του οργανισμού μας που παράγεται σε καθημερινή βάση ως παραπροϊόν από διάφορες διεργασίες του σώματος. Μεταφέρεται στο αίμα, περνά από τους νεφρούς και αποβάλλεται. Έτσι η κρεατινίνη είναι ένας δείκτης σωστής λειτουργίας των νεφρών μας. Αυξημένες τιμές της υποδεικνύουν κακή λειτουργία των νεφρών ή υψηλή αφυδάτωση.

Φυσιολογικές τιμές: Άνδρες: 0,7-1,3 mg/dl

Γυναίκες: 0,6-1,1 mg/dl

Οξαλοξεική τανσαμινάση (AST/SGOT)

Η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST) ή αλλιώς οξαλοξική τρανσαμινάση (SGOT) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στην καρδιά, το συκώτι και τους μύες. Απελευθερώνεται στην κυκλοφορία μετά από τον τραυματισμό ή το θάνατο των κυττάρων. η εξέταση αυτή είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται όταν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και κατά την αξιολόγηση ηπατικής βλάβης. Η SGOT αξιολογείται μαζί με την πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT/ALT) για την παρακολούθηση της ηπατικής βλάβης. Οι τιμές των δύο τρανσαμινασών συνήθως υπάρχουν σε μια αναλογία περίπου 1:1.

Φυσιολογικές τιμές: Άνδρες: 10-40 IU/L

Γυναίκες: 9-32 IU/L

Φερριτίνη

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων και ρόλος της είναι η αποθήκευση του σιδήρου. Με μειωμένα ποσοστά φερριτίνης ο οργανισμός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον σίδηρο με αποτέλεσμα να το αποβάλλει. Άρα υψηλή φερριτίνη σημαίνει και υψηλή ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό.

Φυσιολογικές τιμές: Άνδρες: 12-300 ng/mL

Γυναίκες: 12-150 ng/mL