ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων, διάφορα είδη διατροφών έχουν γίνει μόδα. Διάφορες δίαιτες με ελάχιστες βασικές διαφορές μεταξύ τους, προσφέρουν «αυτό που έλειπε» από την καθημερινότητα μας, για να χάσουμε κιλά και να αποκτήσουμε το σώμα που πάντα θέλαμε. Το τελευταίο καιρό έχει γίνει γνωστή και στην Ελλάδα, η διαλειμματική νηστεία. Είναι εν τέλει μια ακόμα μόδα ή όντως έχει να προσφέρει κάτι στον τρόπο που προσεγγίζουμε την διατροφή μας;

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Ας ορίσουμε κάποια πράγματα. Με τον όρο νηστεία δεν εννοούμε την θρησκευτική νηστεία που έχουμε συνηθίσει, αλλά την αποχή από οποιοδήποτε φαγητό. Πιο συγκεκριμένα την αποχή από ο,τιδήποτε θα μας προσθέσει θερμίδες, στερεό είτε υγρό. Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ένα πρόγραμμα που μας καθοδηγεί στο τι θα τρώμε αλλά στο πότε θα τρώμε. Επί της ουσίας περιορίζουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε μέσα σε 8 ώρες την ημέρα ενώ της υπόλοιπες 16 δεν τρώμε. Αυτός είναι ένας τρόπος να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα μεταξύ άλλων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η νηστεία είναι κάτι που το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί να βιώνει. Ουσιαστικά μόνο τα τελευταία χρόνια το ανθρώπινο είδος μπορούμε να πούμε ότι ζει σε έναν κόσμο «αφθονίας» και η πείνα είναι τόσο μειωμένη και αυτό, όταν μιλάμε φυσικά για τον δυτικό κόσμο. Έτσι λοιπόν η προσαρμογή του οργανισμού μας σε χρονικά διαστήματα νηστείας ενεργοποιεί βιολογικές διαδικασίες ευεργετικές για κάποιον ή κάποια που θέλει να χάσει βάρος και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του/της. Επιπρόσθετα έρευνες έχουν δείξει ότι με την διαλειμματική νηστεία μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα, ενώ αυξάνεται οι αυξητική ορμόνη. Θετικά αποτελέσματα έχουν βρεθεί για την μείωση δεικτών διαφόρων νόσων, όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιοπαθειών ενώ μείωση βρέθηκε και σε καρκινικούς δείκτες. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πλεονεκτήματα δεν φτάνουν μόνο στην έλλειψη βάρους.

Πως την εφαρμόζουμε;

Τρείς είναι οι κύριοι τρόποι να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο διατροφικό εργαλείο: 1) Όπως είπαμε, η κατανάλωση θερμίδων να γίνεται σε ένα παράθυρο 8 ωρών ενώ τις υπόλοιπες 16 να βρισκόμαστε σε κατάσταση νηστείας. 2) Μία με δύο φορές την εβδομάδα αποχή από θερμιδική κατανάλωση 24 ώρες. 3) Μια με δύο φορές την εβδομάδα κατανάλωση 500-600 θερμίδων ανά ημέρα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τρώμε κανονικά. Οι μέρες δεν πρέπει να είναι συνεχόμενες σε αυτή την περίπτωση. Από την μεριά μας, εάν θέλετε να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο εργαλείο, προτείνουμε το πρώτο τρόπο.

Τελειώνοντας θα πρέπει καλό θα ήταν να επισημάνουμε τα εξής. Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται σε μια υγιεινή διατροφή. Το ότι δεν καταναλώνουμε θερμίδες για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν σημαίνει ότι έχουμε το ελεύθερο να φάμε εκείνα τα κρουασανάκια που είδαμε στον φούρνο!

Το intermitting fasting (διαλειμματική νηστεία) έχει πολλά και εντυπωσιακά πλεονεκτήματα και φαίνεται πως οι έρευνες συνηγορούν στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας. Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μπορεί να ήταν αυτό που έλλειπε για να κατακτήσετε τον στόχο είτε αυτός είναι χαμηλότερα κιλά είτε ένα υγιέστερο σώμα. Όπως και να έχει πριν την δοκιμάσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.