ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Τι είναι και πως λειτουργούν οι φυτικές ίνες;

Τι είναι και πως λειτουργούν οι φυτικές ίνες;

Σε όλα τα άρθρα υγείας και ευεξίας για το ευρύ κοινό, σίγουρα θα εντοπίσουμε κάπου αυτές τις δύο λέξεις «φυτικές ίνες». Όλες και όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάνουν καλό στην υγεία μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν όμως ρωτήσουμε τι ακριβώς είναι και πως λειτουργούν, δύσκολα θα βρούμε κάποιον που να ξέρει. Στο Ublog πιστεύουμε πολύ στην δύναμη της γνώσης και της ενημέρωσης και προσπαθούμε να δώσουμε βαρύτητα όχι μόνο στο τι μας κάνει καλό αλλά πως λειτουργεί και ποιος είναι ο μηχανισμός του. Έτσι βαθαίνει η ήδη υπάρχουσα γνώση που έχουμε αλλά και αυξάνεται η κριτική ικανότητα του κοινού και μπορεί σιγά σιγά να αξιολογεί τις εκατοντάδες πληροφορίες και άρθρα που βομβαρδίζεται, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας! Ας δούμε λοιπόν τι είναι οι φυτικές ίνες και πως λειτουργούν για να μας κάνουν καλό;!

Οι φυτικές ίνες είναι…υδατάνθρακες. Ναι, καλά ακούσατε. Επί της ουσίας όταν μιλάμε για φυτικές ίνες, αναφερόμαστε σε μακριές αλυσίδες υδατανθράκων που δεν μπορούμε να τις διασπάσουμε σε μικρότερα συστατικά για να απορροφηθούν. Έτσι περνάνε από το λεπτό έντερο και καταλήγουν στο παχύ σχεδόν ανέπαφες. Που τις βρίσκουμε, άμα δεν γνωρίζουμε ήδη, υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών απαντάται γενικά σε προϊόντα φυτική προέλευσης.

Πως λειτουργούν ευεργετικά;

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο, γενικές, κατηγορίες. Στις διαλυτές και στις αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επειδή μειώνουν την ταχύτητα της πέψης, αυξάνουν το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να απορροφήσει την γλυκόζη από τα φαγητά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της απότομης αύξησης γλυκόζης στο αίμα. Πολύ σημαντικός παράγοντας που συσχετίζεται με τον διαβήτη, καρκινικούς δείκτες, φλεγμονές, χοληστερίνη, κ.α.

Από την άλλη οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, περνάνε στο παχύ έντερο και απορροφούν μόρια νερού. Έτσι ρυθμίζεται η σωστή λειτουργία του οργάνου και η πυκνότητα των κοπράνων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην συχνή κένωση και την μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ικανότητα απορρόφησης νερού από τις φυτικές ίνες είναι και ο λόγος που πολλές φορές όταν καταναλώνουμε τέτοιες τροφές αισθανόμαστε φούσκωμα, αφού διαστέλλονται.

Δυστυχώς, παρά τις ευρέως γνωστές ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών, έρευνες δείχνουν ότι σαν πληθυσμός δεν καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε τι να μαγειρέψετε, προσπαθήστε να προσθέσετε, όσπρια και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και οι φακές. Οι φλούδες των φρούτων, όπως τα μήλα, είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Τέλος ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να…συμπληρώσει ένα ποσοστό φυτικών ινών στην ημερήσια διατροφή σας!