ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε;

Τι είναι το ανοσοποιητικό και πώς θα το βοηθήσουμε;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα πιο περίπλοκα συστήματα του οργανισμού μας. Ο λόγος; Δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας και αποτελείται από πολλά, ετερόκλητα κύτταρα, τα οποία αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους αλλά όσο και με τα μολυσμένα κύτταρα. Έτσι, η άμυνα του οργανισμού, βρίσκεται παντού και εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις βιολογικές διαδικασίες. Γι’ αυτούς τους λόγους ένα τόσο σημαντικό σύστημα είναι τόσο δύσκολο να μελετηθεί. Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή λοιπόν, εάν περιμένετε μαγικές λύσεις για την τόνωση του ανοσοποιητικού, δεν θα τις βρείτε εδώ και όποιος σας τις παρέχει απλόχερα να είστε διστακτικοί και διστακτικές!

Πως λειτουργεί με λίγα λόγια το ανοσοποιητικό;

Ας δούμε την πορεία ενός κακόβουλου μικροοργανισμού που θέλει να μας αρρωστήσει. Αμέσως αμέσως το πρώτο εμπόδιο μου βρίσκει είναι ,μεταξύ άλλων, το ίδιο μας το δέρμα. Σάλιο, τριχίδια στην μύτη, βλέννα, δέρμα κ.α είναι η πρώτη γραμμή άμυνας η οποία προσπαθεί να παγιδεύσει όλους τους μικροοργανισμούς και να τους εμποδίσει να εισέλθουν. Ο επίδοξος μικροοργανισμός έχει να αντιμετωπίσει την θερμοκρασία του σώματός μας, το pH του και όλες τις συνθήκες του. Περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Μεγάλα φαγοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) περιπολούν και κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους. Τρώνε επιβλαβείς μικροοργανισμούς και δίνουν το σήμα να δημιουργηθούν αντισώματα εξειδικευμένα για τον παθογόνο μικροοργανισμό. Τι είναι τα αντισώματα; Μικρές πρωτεΐνες οι οποίες προσδένονται εξειδικευμένα σε κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, με αποτέλεσμα να τον ακινητοποιούν και ο οργανισμός να μπορεί να τον απενεργοποιεί. Μόλις το σώμα μας ξεμπερδέψει με το παθογόνο, η δουλειά του ανοσοποιητικού δεν έχει τελειώσει. Δημιουργούνται κύτταρα (β κύτταρα μνήμης) που φέρουν μόνιμα τα αντισώματα γι αυτό το παθογόνο. Έτσι όταν ξαναπροσβληθούμε από τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό τα αντισώματα θα αναλάβουν δράση κατ ευθείαν. Αυτό είναι και η ανοσιακή μνήμη!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό το απλουστευτικό γενικότατο πλάνο του ανοσοποιητικού δεν είναι τίποτα μπροστά στην περιπλοκότητα της δράσης του ανοσοποιητικού που λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή της ζωή μας. Άρα πώς το βοηθάμε;

Είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό να δούμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε παρά το αντίθετο. Δυστυχώς τα πράγματα είναι απογοητευτικά απλά. Δεν πρέπει να καπνίζουμε, δεν πρέπει να στρεσαριζόμαστε, δεν πρέπει να μας λείπει ύπνος. Όλα αυτά λειτουργούν άμεσα στην ικανότητα του οργανισμού να παράξει από τον μυελό των οστών τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Εάν δεν καλυφθούν αυτοί οι τρείς πυλώνες μην περιμένετε τα συμπληρώματα διατροφής να σας βοηθήσουν. Ας πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω.

Η διατροφή προφανώς παίζει σημαντικότατο ρόλο. Τα περισσότερα επιστημονικά άρθρα συναινούν στο ότι βιταμίνες Α, C, E, B6 και φολικό οξυ είναι σημαντικά για την παραγωγή και διατήρηση των κυττάρων ενώ η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών έχει κατασταλτική δράση για το ανοσοποιητικό. Με απλά λόγια, ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα λαχανικά και έπειτα στα φρούτα. Τέλος η ήπια άσκηση έχει άμεση σχέση με την τόνωση της άμυνας του οργανισμού καθώς αυξάνει την αιμάτωση με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία όλων των κυττάρων. Έπειτα από όλα αυτά, ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει κλείνοντας κενά στην διατροφή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα εντυπωσιακό δίκτυο αλληλεπιδράσεων και αντιδράσεων μέσα στον οργανισμό μας. Δυστυχώς πολλές καθημερινές συνήθειες είναι αυτές που το καταστέλλουν. Ας προσπαθήσουμε να τις μετριάσουμε αν όχι να τις αλλάξουμε τελείως και σίγουρα θα δούμε διαφορά. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε “ζώα της συνήθειας”.