ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Τι κάνουμε με το ευερέθιστο έντερο επιτέλους;

Τι κάνουμε με το ευερέθιστο έντερο επιτέλους;

Πολλοί από εμάς είμαστε θύματα αυτού του συνδρόμου. Ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για την γενικότερη υγεία μας είναι μια χρόνια κατάσταση η οποία είναι αρκετά ενοχλητική και παρεμποδίζει συνεχώς την καθημερινότητα. Τι είναι λοιπόν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Το Σύνδρομο του ευερέθιστου ή Σπαστική εντεροκολίτιδα είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου απουσία κάποιας οργανικής νόσου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου. Ορισμένοι ασθενείς έχουν συχνές, υδαρείς κενώσεις (διάρροια). Σε άλλους ασθενείς η σπαστική κολίτιδα εμφανίζεται με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου (μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα).

Ποιες είναι οι αιτίες του; Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει. Το αίτιο που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ερευνάται από τους γιατρούς για περισσότερο από δύο αιώνες. Παρά το γεγονός αυτό δεν υπάρχει ακόμα κάποια πειστική εξήγηση. Ορισμένοι δηλώνουν ότι προκαλείται από δίαιτα, άλλοι ότι οφείλεται σε διαταραχή στην κινητικότητα κι άλλοι ότι αποτελεί ψυχολογική διαταραχή ή ψυχοφυσιολογικό φαινόμενο. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες μελέτες οι οποίες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ ψυχολογικής κατάστασης και σωστής ποικιλίας βακτηριακής πανίδας του εντέρου, ο ψυχολογικός παράγοντας φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικός ειδικά σε περιπτώσεις που βιώνουμε μεγάλο στρες. Όμως πέρα από τις αιτίες, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;

Ο δόκτωρ Χρήστος Ζαβός, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος από το site peptiko.gr μας δίνει πέντε συμβουλές για το συγκεκριμένο σύνδρομο:

  1. Μάθετε πώς να τρώτε σωστά

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στον έλεγχο των συμπτωμάτων (πόνος, μετεωρισμός ή φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα) της σπαστικής κολίτιδας. Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε αλλά και η ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων. Καλύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων επιτυγχάνεται με την πρόσληψη μικρών, συχνών γευμάτων και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό, το πεπτικό σας σύστημα θα μπει σε μια καλή ρουτίνα και θα αποφεύγετε το φούσκωμα και τις διάρροιες.

Σημαντική είναι η καλή μάσηση και η κατάποση της τροφής με αργό ρυθμό, ώστε να αποφεύγετε να καταπίνετε πολύ αέρα που οδηγεί σε φούσκωμα και μετεωρισμό. Χρειάζεται να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως), ώστε τα κόπρανα να μην είναι σκληρά και να διέρχονται εύκολα από το έντερο.

  1. Αλλάξτε το ωράριο λήψης γευμάτων

Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και αφήστε για το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα. Επίσης, τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να χωνευθούν, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά, καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τις 16:00.

  1. Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής

Διάφορα βότανα και συμπληρώματα διατροφής δυνατόν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Τα συμπληρώματα ασβεστίου πχ δυνατόν να βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας, επιβραδύνοντας τις συσπάσεις του εντέρου. Πολύ σημαντικά, με άμεσα αποτελέσματα, είναι τα προβιοτικά συμπληρώματα τα οποία αποκαθιστούν την πανίδα του εντέρου και βελτιώνουν γρήγορα την λειτουργία του.

Ο λιναρόσπορος δυνατόν να βοηθήσει στην δυσκοιλιότητα, ενώ η αγκινάρα καταπραΰνει τις ενοχλήσεις του πεπτικού, ειδικά μετά από κατανάλωση λιπαρών τροφών.

  1. Ασκηθείτε

Η φυσική άσκηση ελαττώνει το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα σε ασθενείς με σπαστική κολίτιδα. Ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ζωηρό περπάτημα ή γιόγκα, πέντε φορές την εβδομάδα βοηθάει σημαντικά στα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας.

  1. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος επιδεινώνουν την σπαστική κολίτιδα. Αντίθετα, ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει την ανάγκη πρόσληψης καφέ, η υπερβολική πρόσληψη του οποίου (πάνω από 3 κούπες καφέ) επιδεινώνει τις διάρροιες στην σπαστική κολίτιδα.