ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Το πραγματικό superfood είναι το «ταπεινό» σκόρδο!

Το πραγματικό superfood είναι το «ταπεινό» σκόρδο!

Πόσες φόρες έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για διάφορα superfoods; Ιπποφαές, γκότζιμπέρι και άλλα μας υπόσχονται (ή μάλλον έτσι λένε οι προμηθευτές τους), ένα πακέτο που τα περιέχει «όλα». Όμως όπως και στην ιατρική έτσι και στη διατροφή πανάκεια δεν υπάρχει και γι’ αυτό τα επονομαζόμενα superfoods δεν είναι τίποτα άλλο από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Μια από αυτές τις τροφές όμως δεν είναι άλλη από το ταπεινό σκόρδο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να απομακρυνθούμε πολύ από την χώρα μας ή από τον μανάβη μας για να βρούμε τέτοια υλικά.

Το σκόρδο, ξάδερφος του κρεμμυδιού, φαίνεται να προέρχεται από την Σιβηρία όμως τα τελευταία 3 με 5 χιλιάδες χρόνια, απαντάται ευρέως στην μεσογειακή περιοχή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ευεργετικές ιδιότητές του, οφείλονται από τις ενώσεις θείου που δημιουργούνται όταν κόβουμε, πολτοποιούμε ή μασάμε το σκόρδο. Μια από τις πιο γνωστές τέτοιες ενώσεις είναι η αλλισίνη.

Κύρια ιδιότητα του σκόρδου είναι η αντιμετώπιση ιώσεων και του κοινού κρυολογήματος. Μελέτη του διήρκησε 12 εβδομάδες, έδειξε ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με την ομάδα που χορηγήθηκε πλασίμπο. Συγκεκριμένα από 5 μέρες μειώθηκε μόλις στις 1.5 μέρα. Παρ’ ότι τέτοιες έρευνες έχουν γίνει ευρέως, περεταίρω έρευνες πρέπει να διεξαχθούν για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός που λειτουργεί ευεργετικά το σκόρδο.

Μια εξίσου σημαντική ιδιότητα της συγκεκριμένης τροφής είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έρευνες έδειξαν ότι 600-1.500mg από εκχύλισμα σκόρδου ήταν αντίστοιχα αποτελεσματικά με τα συμβατικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Βέβαια, ο γιατρός σας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την αγωγή που κάποιος πρέπει να ακολουθήσει. Όπως βλέπετε εξάλλου η ποσότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ισοδυναμεί με 4 σκελίδες σκόρδου την ημέρα. Επιπλέον, οι ενεργές ουσίες του σκόρδου φαίνεται να επηρεάζουν θετικά την χοληστερίνη LDL μειώνοντας την, ενώ αφήνουν ανεπηρέαστη την καλή χοληστερίνη HDL.

Τέλος, διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει το σκόρδο με μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων, όπως η καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε ηλικιωμένους και η αυξημένη αθλητική απόδοση.

Το ταπεινό σκόρδο λοιπόν είναι ένα υλικό που δεν πρέπει να το προσπερνάμε, τόσο για τις γευστικές του επιδόσεις, όσο και για τις φαρμακευτικές. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμά του, θέλουμε να τονίσουμε ότι τα superfoods δεν είναι σπάνια υλικά από μακρινές περιοχές, αλλά πολλά από αυτά είναι δίπλα μας. Είναι το πράσινο τσάι, το παρθένο ελαιόλαδο, η σαρδέλα, το σκόρδο και πολλά άλλα που εύκολα μπορούμε τα βρούμε στην γειτονίας, αρκεί να τα ….εκτιμήσουμε!