ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Χοληστερίνη! Το πορτραίτο ενός δημιουργημένου εχθρού

Χοληστερίνη! Το πορτραίτο ενός δημιουργημένου εχθρού

Κάθε φορά που ακούμε για την χοληστερίνη αυτόματα νιώθουμε την έλευση κακών νέων. Ειδικά όσο η ηλικία ανεβαίνει, το συγκεκριμένο θέμα αρχίζει να αποτελεί κύρια θεματολογία των ζητήσεων που έχουν να κάνουν με το check up. Αυτό το άρθρο ευελπιστεί να κάνει λίγο πιο ξεκάθαρο τι συμβαίνει επιτέλους με αυτή την χοληστερίνη. Τι είναι; Γιατί δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και στο κυκλοφορικό; Τι διαφορά έχει η καλή από την κακή χοληστερίνη; Καθώς και άλλες γενικές απορίες πάνω στο ζήτημα. Ελπίζουμε μέσα από την παρουσίαση της ουσίας να σταματήσει να είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάποιων!

Τι είναι η χοληστερίνη;

H χοληστερίνη είναι ένα χημικό μόριο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη (καθώς ανήκει στην κατηγορία των στερολών στην χημεία) είναι πολύ σημαντική γιατί είναι το κύριο δομικό συστατικό τον τοιχωμάτων τον κυττάρων όλου του σώματος. Βρίσκεται επίσης στο πλάσμα του αίματος.

Πώς λειτουργεί;

Η χοληστερίνη μαζί με τα τριγλυκερίδια δημιουργούν της κυτταρικές μεμβράνες όλων των κυττάρων. Εκτός από αυτό το συγκεκριμένο μόριο παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων στον εγκέφαλο, στην προστασία του νευρικού συστήματος καθώς και στην σύνθεση ορμονών. Άρα προς τι όλος αυτός ο πανικός;!

Γιατί υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη για να μεταφερθεί μέσα στον οργανισμό και να επιτελέσει τις διάφορες λειτουργίες της, δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Προσδένεται, λοιπόν, σε κάποιες πρωτεΐνες, δημιουργώντας έτσι λίπο-πρωτεΐνες. Ανάλογα με την ποσότητα λιπιδίων (δηλαδή χοληστερίνης) που έχει κάθε λιποπρωτεΐνη χωρίζονται σε κατηγορίες. Οι δύο κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν είναι: η LDL και η HDL.

Η LDL έχει την λαϊκή ονομασία «κακή χοληστερίνη» ενώ η HDL «καλή χοληστερίνη». Γιατί αυτό; Η LDL μεταφέρει την χοληστερίνη μέσα από την κυκλοφορία του αίματος και έχει την ικανότητα να επικάθεται στα αγγεία του αίματος παρεμποδίζοντας την αιμάτωση της καρδιάς του εγκεφάλου ή άλλων οργάνων. Η HDL εν αντιθέσει κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία και τα καθαρίζει από την LDL, μεταφέρει την τελευταία στο συκώτι όπου και αποβάλλεται!

Γιατί έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο θέμα;

Δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι άλλη από τον ίδιο μας τον καθρέφτη. Ο τρόπος ζωής μας σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, έχουν μεταβάλλει μια ουσία από σύμμαχο σε εχθρό μας. Όπως βλέπουμε παραπάνω η χοληστερίνη δεν είναι μια ουσία βλαβερή εκ φύσεως, το αντίθετο θα λέγαμε. Όμως είναι από τους πρώτους μοριακούς δείκτες που επηρεάζονται και διαταράσσονται λόγω των συνηθειών που έχουν επικρατήσει ιδιαίτερα στην χώρα μας.

Ο τρόπος που μιλάμε για αυτό το θέμα είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίον το προσεγγίζουμε. Λέμε: «Δεν έχω χοληστερίνη» ή «Έχω χοληστερίνη». Βλέπουμε την ουσία ως έναν κακό στην ολότητά του, ενώ δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν άλλον δείκτη όπως είναι ο σίδηρος λόγου χάριν. Αυτή η δαιμονοποίηση βέβαια δεν δημιουργήθηκε από παρθενογένεση. Δημοσιογραφικά θέματα και φαρμακοβιομηχανίες διαχειρίστηκαν το ζήτημα μάλλον απρόσεκτα και απερίσκεπτα χωρίς να εστιάζουν στην ουσία ούτε του προβλήματος, ούτε και την λύσης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε εμείς τον πυρήνα του προβλήματος και ας αλλάξουμε λίγα και βασικά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Ας καταναλώσουμε λιγότερο κρέας και ας ασκηθούμε περισσότερο. Ας αρχίσουμε από εκεί.