ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.

Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Χρόνιο Σύνδρομο Covid

Χρόνιο Σύνδρομο Covid

Πώς αντιμετωπίζω τα συμπτώματα κόπωσης μετά από νόσηση Covid-19;

Αν και δεν υπάρχει ένα κοινό όνομα για το λεγόμενο χρόνιο σύνδρομο Covid, ή long Covid, ή σύνδρομο μετα-Covid, είναι πλέον αποδεκτό ότι κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν μετα-ιικά συμπτώματα, για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσηση Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν εξουθενωτική κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, νοητική εξάντληση, αίσθημα παλμών, πόνους και πολλά άλλα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 από το Imperial College του Λονδίνου, με βάση μισό εκατομμύριο άτομα στην Αγγλία, διαπίστωσε δύο κύριες κατηγορίες συνεχιζόμενων συμπτωμάτων: μια μικρότερη ομάδα ατόμων με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχας ή δύσπνοια (αυτή η ομάδα ατόμων ήταν πιο πιθανό να είχαν αρχικά σοβαρή ασθένεια COVID-19) και μια μεγαλύτερη ομάδα με γενικότερα συμπτώματα και ιδιαίτερα εύκολη κόπωση.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση σχεδόν 48.000 ασθενών ηλικίας μεταξύ 17 και 87 ετών, το 80% όσων είχαν κολλήσει Covid ανέπτυξαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα που διαρκούσαν και μετά από τρεις βδομάδες, με πιο συνηθισμένα την κόπωση, τον πονοκέφαλο, τα προβλήματα προσοχής, την τριχόπτωση και τις δυσκολίες στην αναπνοή (1).

Μια άλλη μελέτη ανέφερε συμπτώματα που παρέμειναν για τουλάχιστον τρεις μήνες σε ασθενείς που νόσησαν από Covid-19 (2).

Το χρόνιο σύνδρομο COVID-19 είναι κάτι που το έχουμε δει και με άλλους ιούς αλλά και λοιμώξεις με παράσιτα, μικρόβια κλπ.. Φαίνεται ότι μπορεί να είναι πιο συχνό μετά από τον κορονοϊό, αφού υπολογίζεται ότι 1 στους 7 ασθενείς με COVID-19 έχει συμπτώματα 12 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συχνά ανάμεσα σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν να μπουν στο νοσοκομείο, και στις 15 μέρες μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά που πιο συχνά εμμένουν είναι κούραση, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, αδυναμία άσκησης και προβλήματα στη νοητική λειτουργία. Φαίνεται ότι από αυτά εμμένουν στο χρόνιο σύνδρομο COVID-19 η κούραση και η αδυναμία άσκησης, αλλά προστίθενται και άλλα, όπως, για παράδειγμα, ακαθόριστοι πόνοι.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα συμπτώματα που οδηγούν στο μετά COVID-19 σύνδρομο. Είναι πιθανό να αποτελούν μια φλεγμονή, με άλλα λόγια μια συνεχιζόμενη αντίδραση του σώματος στην αρχική λοίμωξη.

Συχνά γίνονται συγκρίσεις με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ), γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME). Σεδημοσίευση στο BritishMedicalJournal, αναφέρονται "σημαντικές κλινικές και παθολογικές ομοιότητες μεταξύ του συνδρόμου χρόνιουCovid και του συνδρόμου ME/ΣΧΚ" καθώς επίσης ότι "ένα ευρύ φάσμα ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από κορωνοϊούς, είναι ικανό να προκαλέσει σύνδρομο κόπωσης μετά από ιογενή λοίμωξη και επακόλουθο ME/ΣΧΚ." (3) 

Συμπληρώματα διατροφής & ανάρρωση

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής αναρρώνουν καλύτερα από ιογενείς ασθένειες. Οι ανοσοποιητικοί δείκτες τους είναι υψηλότεροι και έχουν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που σκοτώνουν τους ιούς που εισβάλλουν. Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και ψευδάργυρου στο αίμα τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής, εκτός από βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είχαν λιγότερες ημέρες ασθένειας, τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά και ο χρόνος ανάρρωσής τους ήταν πιο γρήγορος. Οι διαφορές μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν ήταν εντυπωσιακές (4).

Η ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων είναι ανεπαρκείς σε τουλάχιστον ένα μικροθρεπτικό συστατικό. Αυτή η ανεπάρκεια οδηγεί σε μείωση της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία συχνά συνοδεύεται από υψηλότερη φλεγμονή και μειωμένη λειτουργία των Τ-κυττάρων.

Ο ρόλος των μιτοχονδρίων

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές και επαγγελματίες υγείας, το σύνδρομο χρόνιου Covid, όπως και το ΣΧΚ/ME, είναι μια διαταραχή των μιτοχονδρίων, των μονάδων παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κόπωση είναι βασικό σύμπτωμα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης της διατροφικής υποστήριξης και του τρόπου ζωής για τη βελτίωση της βιολογικής παραγωγής ενέργειας και την καταπολέμηση της κόπωσης.

Ο επαρκής ύπνος λειτουργεί ευεργετικά για την επισκευή των μιτοχονδρίων, ενώ γενικότερα η σωστή ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και δραστηριότητας, βοηθά να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη καταπόνηση των μιτοχονδρίων.

Επίσης η διατροφική συμπλήρωση με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βελτιώσει πολύ την αίσθηση κόπωσης και να τονώσει τον οργανισμό.

Μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης:

Συνένζυμο Q10: Πρόκειται για μία λιπόφιλη ουσία που υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα (στα μιτοχόνδρια των κυττάρων) και είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας σε αυτά. Σε βιοχημικό επίπεδο, δρα ως φορέας στην αλυσίδα «μεταφοράς ηλεκτρονίων», το τελικό στάδιο της πολύπλοκης διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από την τροφή και καταλήγει στο σχηματισμό ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), η οποία αποτελεί το άμεσο ενεργειακό «νόμισμα» για κάθε κύτταρο. Το συνένζυμο Q10 προστατεύει τα κύτταρά μας από βλάβες οι οποίες οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικό στρες).

Βιταμίνες Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για το ρυθμό παραγωγής ενέργειας, τη μείωση της ψυχικής και σωματικής κόπωσης, τη βελτίωση της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής ευεξίας. Είναι επίσης απαραίτητες για το νευρικό σύστημα, τη νευροδιαβίβαση, αλλά και τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από το οξειδωτικό στρες και επίσης συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και μειώνει την κούραση.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη E είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιορίζει τη βλάβη των κυττάρων από την επίθεση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Καθώς βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι, η βιταμίνη Ε καταπολεμά την κούραση και δυναμώνει τα τριχοειδικά τοιχώματα, τρέφοντας τα κύτταρα.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. ResSq. Preprint. 2021 Mar 1. doi: 10.21203/rs.3.rs-266574/v1
2. ERJ Open Res, 2020; 6: 00542–2020
3. BMJ, 2020; 371: m4938
4. Nutrients, 2020; 12: 2447; doi: 10.3390/nu12082447

Βάλλυ Καλοζούμη, Φυσικός - Ομοιοπαθητικός

Πηγή: www.douni.gr